İZVAK’TAN “İZMİR'İN FUTBOL TARİHİ” ÇALIŞMASI
İZMİR Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) yönetimi , genel kurulda açıkladığı projelerinden biri olan “İzmir Futbol Tarihi” kitabı için kolları sıvadı.  
Başkan Ali Erten ve Başkan Yardımcısı Fatih Tanfer ile Tarih Kurulu'nun çalışmalarını koordine edecek Yönetim Kurulu Üyeleri Suavi Yardımoğlu ile Hasan Ercazip, İzmir’in 1870’lere kadar uzanan futbol tarihini yazması planlanan isimlerle bir araya geldi. Göztepe Kulübü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Adil Artuner (Göztepe), Tanıl Adalı (Altay),  Kenan Akseki (Altınordu), Tayfur Göçmenoğlu (Bucaspor), Vehbi Moğol (Karşıyaka) ve Ali Kıray (İzmirspor) ile projeye destek veren Medyaspor firması yöneticileri Ali Ergöçmez ve Özgür Özgürengin katıldı.

Konusunda uzman isimlere tek tek teşekkür eden Başkan Erten, “ İzmir,Türkiye'de futbolun ilk oynandığı şehir olma ayrıcalığına sahip. Kulüplerimizin kuruluşundan önceki zaman dilimi ve sonrası muhteşem hikayeleri içinde barındırıyor. Bugüne kadar bu konuda çok değerli tarihçi ve araştırmacılarımız tarafından birçok eser kaleme alındı. Bir çoğu kulüplerimizin tarihlerini anlatıyor. Amacımız; bunları derleyip toparlayarak güncellemek, İzmir'in ortak futbol tarihi olarak yeniden yazmak ve aynı zamanda bütün veri ve belgeleri dijital ortama aktarmak. Belgesellerle görsel hale getirmek. Kısacası İzmir'in ortak futbol tarihini o günlerin siyasi ve sosyal olayları ile harmanlayarak gelecek nesillere bırakacağımız kalıcı bir eser haline getirmek. Kulüplerimizden gelen değerli tarihçilerimiz, kendi kulüplerindeki değerli tarihçi ve araştırmacılarla bir araya gelecekler ve çalışmalar yapacaklar. İZVAK olarak bizler de koordinasyonu ve sekreteryasını yürüteceğiz. Uygun çalışma ortamını sağlayacağız. El birliği ve kolektif bir çalışma ile herkesin ve her kaynağın bilgisine ve kişisel kaynaklarına başvurarak en geniş katılımla ortak bir eser ortaya koymaya çalışacağız. Bu çalışmalar aynı zamanda diğer bir projemiz olan "İzmir Futbol Tarihi Müzesi" nin de ana temelini oluşturacak. Bir sonraki toplantımıza Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nden değerli bir arkadaşımız da çalışmalarımıza katılacak" dedi.

Erten, yapılacak çalışmanın gelecek nesillere sadece yazılı bir eser olarak bırakılmayacağını, video ile dijital ortama da aktarılacağını vurgulayarak, “Her yaş kuşağının ilgisini çekecek bir eser için çok değerli isimlerle yola çıktık. Kitabın basımı ve belgesel olarak filmin yapımı için sponsorlarımız hazır. İZVAK olarak böylesine önemli bir projede bizimle birlikte olan değerli tarihçilerimize ve destek verecek araştırmacılarımıza şimdiden teşekkür ederiz” diye konuştu.
Her biri temsil ettikleri kulüplerin tarihlerinin yazılmasında yıllarca etkin rol üstlenen isimler de duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bize bu ortak çalışma ortamını hazırlayan İZVAK'a teşekkür ederiz. Büyük bir heyecan ve istekle bu çağrıyı kabul ettik. Gençlerimize ve çocuklarımıza futbol tarihi anlatımı içerisinde şehrimizin ve bölgemizin tarihini de anlatmış olacağız. Hep beraber uzun bir yola çıkıyoruz. Bu, yıllar sürecek çok uzun bir çalışma. İzmir futbolunun 1870’li yıllara kadar uzanan, 150 yıllık tarihini yeniden ele alacağız. Kulüplerimizin kuruluş öykülerini, Metin Oktay’dan Sait Altınordu’ya, Fuat Göztepe’den Vahap Özaltay’a, Gode Cengiz'e ve daha yüzlercesine kadar Türk futboluna ve şehrimizin spor ve sosyal hayatına damgasını vuran isimlerin yaşam hikayelerini anlatacağız. Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemi kapsayan bu 150 yıllık süreçteki siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel faktörleri de ortaya koyacağız. Bir çok belgeyi belki bu sayede ilk kez gün ışığına çıkaracağız" dediler. 
Tarih: 7 Temmuz 2021, Çarşamba
Top